Откако толпата упадна во зградата на Капитол

Конгресот го потврди Џо Бајден како новоизбран претседател на САД (ВИДЕО)

Конгресот ја потврди победата на Џо Бајден на претседателските избори и покрај приговорите на лојалистите на Трамп. Процесот на потврдување беше нарушен вчера кога толпа упадна во Капитол.

Фото: ЕПА

Победата на новоизбраниот претседател Џо Бајден е потврдена од Конгресот, што ја зацементира неговата победа. Тој на 20 јануари ќе биде инаугуриран како 46-ти претседател на Соединетите Држави. Конечниот број на гласовите е 306-232.

Конгресот отфрли два приговори за победата на новоизбраниот претседател Џо Бајден кај Електорскиот колегиум и ја потврди неговата победа над претседателот Доналд Трамп рано во четвртокот. Заврши еден долг, невообичаен ден, во кој се случи пробивање во зградата на Капитол од страна на насилната толпа приврзаници на Трамп.

Претставничкиот дом и Сенатот рано утрово ја потврдија победата на демократот кај Електорскиот колегиум, откако насилната толпа про-Трамп бунтовници неколку часа во средата неконтролирано трчаа низ Капитол. Една жена беше фатално застрелана, а толпата ги принуди потресените пратеници и соработници да избегаат од зградата, која ја штитеше полицијата на Капитол.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе