Конечно ослободен бродот што го блокираше Суецкиот канал

Сопствениците на бродот Евер гивен постигнале договор со управата на Суецкиот канал да се ослободи бродот, тврдат осигурителните куќи на тој брод.

EPA-EFE

Огромниот товарен брод предизвика светска криза во снабдувањето кога на крајот на март се заглави во Суецкиот канал, каде остана шест дена, пишува Бизнис инсајдер.

Дури и откако беше одглавен, не му беше дозволено да го напушти Суецкиот канал. Прво беше задржан за инспекција, а потоа на 13 април Египет го заплени бродот, барајќи компензација.

Тој престојуваше во езерото кое е дел од Суецкиот канал, каде целиот екипаж на бродот чекаше додека двете страни преговараа.

Компанијата осигурител на бродот Ју-кеј клаб, објави соопштение во кое се наведува дека сопствениците на бродот, јапонската компанија Шоеи кисен каиша лимитед и управата на Суецкиот канал работат на тоа „да се спроведе што е можно побрзо финализацијата на потпишаниот договор“, што доведе до ослободување на бродот.

Барањето на Египет за компензација почна од речиси милијарда долари, но се намалуваше со време.

На крај побараа 550 милиони американски долари, под услов 200 милиони да бидат исплатени однапред.

Сè уште не е познато што содржи сегашниот договор.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе