Комарците убиваат повеќе луѓе дневно отколку ајкулите во еден век

Филмовите „Ајкула“ можеби немаше да го имаат истото културолошко влијание ако имаа мал, брмчлив инсект наместо голема бела ајкула.

Но како што објасни Бил Гејтс на минатогодишниот Светски ден на комарците, ние всушност треба да бидеме многу позагрижени од комарците отколку од ајкулите.

Болестите што ги носат комарците, како маларијата, денгата и зиката, ги прават едно од најсмртоносните животни во светот, одговорни за милиони смртни случаи.

Навистина, како што покажува графиконот, комарците убиваат повеќе луѓе секој ден отколку ајкулите во цел век.

Еден извештај објавен годинава вели дека климатските промени само ќе го влошат проблемот. Опсегот на два вида клучни за ширењето болести, комарецот на жолтата треска (Aedes aegypti) и тигрестиот комарец (Aedes albopictus), значително ќе се прошири до средината на овој век.

„Доколку не се преземе акција за намалување на тековната стапка на загревање на климата, ќе се отворат нивни живеалишта низ многу градски области со огромни броеви лица подложни на инфекција“, објасни Мориц Крамер, коавтор на извештајот и научник за заразни болести во детската болница во Бостон и Универзитетот во Оксфорд.

Светскиот Ден на комарците се одржува на 20 август секоја година - на годишнината од откритието на сер Роналд Рос дека женските комарци пренесуваат маларија меѓу луѓето. Во 1902 година тој ја доби Нобеловата награда за физиологија или медицина за неговото истражување на болеста.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе