Колумбиската влада ги стерилизира нилските коњи на Пабло Ескобар

Колумбиската влада ги стерилизира нилските коњи кои неочекувано се размножиле, а кои дошле од луксузниот имот Хациенда Наполис кој му припаѓал на нарко-босот Пабло Ескобар.

EPA-EFE

Ескобар нелегално увезувал егзотични животни за својата приватна зоолошка градина вклучувајќи ги таканаречените кокаински нилски коњи, за кои се смета дека се најголемото стадо нилски коњи надвор од Африка, пишува Би-би-си.

„Беше физички тешко да се преместат па властите ги оставија таму, веројатно мислејќи дека ќе угинат, но без предатори во Јужна Америка нилските коњи се размножиле“, кажа колумбискиот биолог Натали Кастелбланко.

Според експертите, нилските коњи почнале да се шират по еден од главните пловни патишта во земјата, реката Магдалена, а колумбиските еколози велат дека нилските коњи на Ескобар се инвазивен вид и дека ја потиснуваат домашната фауна.

Владата до сега стерилизирала 24 од над 80 нилски коњи од имотот на Ескобар, а повеќето животни од имотот се преместуваат во зоолошки градини низ Колумбија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе