Вкупните трошоци се околу пет милиони

Коха: Кабинетот на Харадинај потрошил речиси 700.000 евра на ручеци

Поранешниот косовски премиер Рамуш Харадинај и неговите соработници во текот на наполни две години на власт потрошиле 672.223 евра, пишува приштинска Коха диторе. Се додава дека за вкупните трошоци од косовските буџет биле издвоени пет милиони евра.

Податоците се претставени во изјавата за трошоците, проследена од владата, а врз основа на барање за пристап до јавни информации.

Надлежните институции не ја доставиле во предвидениот рок бараната информација, туку тоа го направиле дури по жалбата поднесена од Заштитникот на граѓаните, пишува Коха диторе.

Се наведува дека и доставените податоци не се во согласност со барањето, бидејќи претставуваат збирен трошок за некоја категорија кои ги вклучуваат сите вработени во кабинетот, но не и трошоците кои ги направил само Харадинај.

Врз основа на официјалните податоци, кабинетот на косовскиот премиер потрошил вкупно 4.885.189 евра, од кои само за ручеци се потрошени 672.223, додека за снабдување со храна и безалкохолни пијалаци се потрошени и повеќе од тоа – 688.224 евра.

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе

Додека повеќето земји во светот се соочуваа со двојна, здравствена и економска криза, Косово преминуваше во тројна криза заради политичките случувања.

повеќе