Коха: Изборите на Косово ќе бидат „борба на пиштоли против ружи“

Се очекува главните учесници на изборите на Косово да бидат, од една страна, партиите чии лидери се поранешни команданти на Ослободителната војска на Косово (УЧК), а од другата – блокот партии предводени од онаа која се залагаше за мирен отпор во деведесеттите, истакнува приштинскиот весник Коха диторе.

Според аналитичарите се очекува победата во таканаречената „борба на пиштоли против ружи“ да ја однесат командантите на УЧК, додека движењето Самоопределување би можело да влијае врз резултатот на изборната трка бидејќи во своите редови има не само заговорници на војна и поддржувачи на мирот, туку и претставници на граѓанското општество, пишува весникот.

Истовремено, весникот Епока е ре, исто така повикувајќи се на мислења на неименувани аналитичари, истакнува дека партиите од „военото крило“ решиле да се здружат поради сопствените интереси, а не за интересите на Косово.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе