Климатските научници предупредуваат: „Ова е црвен аларм за светот“

Пожари, поплави и екстремни временски услови низ целиот свет во последните месеци се само најава за тоа што може да се очекува доколку продолжи глобалното затоплување, велат научниците, додека водечките светски авторитети за климатски промени предупредуваат на неизбежниот и страшен ризик за глобалната клима.

Фото: ЕПА

Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ) денеска ја објави најсеопфатната проценка досега, помалку од три месеци пред важните разговори во ОН. Извештајот содржи 3949 страници, и може да се погледне тука.

Наодите од проценката се финализирани во саботата навечер и ја претставуваат осумгодишната работа на водечките научници во оваа област, пишува Гардијан.

Штетното влијание на човештвото врз климата е факт, велат научниците на ОН во студијата.

Авторите на извештајот тврдат дека не може да се исклучи дека нивото на морето ќе се зголеми за два метри до крајот на овој век.

Но, постои нова надеж дека со значително намалување на емисиите на стакленички гасови може да се стабилизира зголемувањето на температурите.

„Денешниот извештај на Работната група 1 на ИПЦЦ е црвен аларм за човештвото“, рече генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш.

„Ако ги здружиме силите сега, можеме да спречиме климатска катастрофа. Но, како што е јасно во денешниот извештај, нема време за одолговлекување ниту место за изговори. Сметам на шефовите на владите и сите засегнати страни да обезбедат успех на КОП26“, рече тој за разговорите за климатските промени што ќе се одржат во Глазгов овој ноември.

„Извештајот ни кажува дека влијанијата на климатските промени се сега многу раширени отколку што мислевме, и многу посериозни - од топлотните бранови до суши до пожари, до обилни дождови и крајбрежни поплави“, рече Кристијана Фигерес, водителка на договорот на ОН овозможен од Парискиот договор.

Таа додаде дека со серијата неодамнешни екстремни временски настани што се случија во краток временски период, ситуацијата сега се наоѓа во кризна точка.

„Ова веќе не се климатски промени, ова е климатски хаос. Извештајот ни дава научно разбирање што го поддржува климатскиот хаос што секојдневно го набљудуваме“, изјави Фигерес за Би-би-си.

Клучни точки на извештајот:

- Глобалната површинска температура била 1,09 С повисока во деценијата помеѓу 2011 и 2020 година отколку во периодот помеѓу 1850-1900 година.

- Изминатите пет години беа најтоплите забележани од 1850 година.

- Неодамнешната стапка на пораст на нивото на морето е скоро тројно зголемена во споредба со 1901-1971 година.

- Влијанието на луѓето е „многу веројатно“ (90%) главниот двигател на глобалното повлекување на глечерите од 1990 -тите и намалувањето на мразот на Арктикот.

- „Речиси е сигурно“ дека топлотните бранови, вклучително и жегите, станаа се почести и поинтензивни од 1950 -тите, додека студените настани станаа поретки и помалку сериозни.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе