Кличко: Можна е делумна евакуација од Киев

Градоначалникот на Киев Виталиј Кличко изјави за медиумската куќа РБК-Украина дека не е исклучена евакуацијата на жителите на градот поради руските напади врз енергетската инфраструктура на Украина. Тој наведува дека ова би била делумна евакуација, односно „привремено преселување во предградијата".

Фото: ЕПА

„Мора да бидеме подготвени за различни сценарија, вклучително и лошите. Во овој случај, секој од нас има алгоритам на дејствување, дури и во случај на евакуација. Не го исклучувам најлошото можно сценарио. Нема да има целосна евакуација - можеби делумна, но тоа не може да се нарече евакуација. Станува збор за привремено преселување на одредени категории луѓе во предградијата, каде услугите би можеле да бидат достапни“, рече Кличко.

Тој исто така нагласи дека не планираат преселување на жителите на главниот град во други украински региони или во странство.

„Го молам секој жител на Киев да разгледа различни сценарија и да биде подготвен. Според војската, непријателот планира да продолжи да врши подмолни напади врз инфраструктурата на земјата со цел да ги заплаши Украинците со темнина и студ. Затоа, ве молиме да имате резерви на вода и храна што може да се подготви без струја, топла облека, наполнети лаптопи и батерии, преземете офлајн мапи на вашите телефони“, рече тој.

Во случај на лошо сценарио, би било добро секој што може да се пресели во куќи во предградијата на Киев, во места каде има проточна вода и шпорети или да се преселат кај свои пријатели.

„Правиме сѐ за да не дојде до најлошото сценарио“, изјави Кличко.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе