Кипар: Министерот за правда поднесе оставка поради случајот со серискиот убиец

Кипарскиот министер за правда, Јонас Николау, поднесе оставка поради случајот со серискиот убиец што го шокираше островот, по извештајот за пропустите во истрагата.

Николау рече дека поднесува оставка поради тоа што станува збор за совест и принципи, наведувајќи дека не бил лично вклучен во истрагата за случајот. Тој рече дека не е одговорен за можните пропусти на полицијата во првичниот одговор на пријавите за исчезнати лица.

Министерот рече дека клучната причина што довела до негова оставка, која е прифатена од кипарскиот претседател Никос Анастасиадис, е тоа што тие пропусти во истрагата не се однесуваат само на полицијата, туку и на ставовите и перцепциите на општеството што никому не одат на чест.

Се верува дека ова се првите сериски убиства во Кипар, во кои капетан на кипарската армија призна дека убил седум жени и едно девојче, од странство.

Полицијата минатата недела објави дека осомничениот 35-годишен офицер на кипарската војска со жените стапувал во контакт преку веб-страници за контакти. Кипарските медиуми го идентификуваа како Никос Метаксас.

Досега се најдени четири тела.

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе