Кинески службеници заспале на состанок, за казна мора да пишуваат состави

Шест службеници во централна кинеска провинција Хибеи се казнети затоа што заспале на состанок, кој, иронично, бил посветен на тоа како да се мотивираат мрзливите бирократи, пренесуваат кинеските медиуми.

Фотографиите од заспаните службеници изминативе два дена ги пренесоа голем број медиуми, во период кога кинескиот претседател Си Џинпинг се пресметува со корупцијата, самоволноста на функционерите и занемарувањето на нивните должности.

Разгранокот на кинеската Комунистичка партија во градот Сианјанг ги објави имињата на заспаните политичари, кои по казна морале да пишуваат самокритични состави и јавно да се извинат.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе