Кина забрани престрого казнување во училиштата

Кина од понеделник воведува забрана за казнување во училиштата што може да предизвика физичка и психичка траума, откако во последните години неколку ученици починале по тешко физичко казнување.

Фото: ЕПА

Новите правила на Министерството за образование забрануваат казнување во училиштата со кои учениците се понижуваат. Тие воедно ја засилуваат постојната забрана за физичко казнување.

Тепањето, обврската од неколкучасовно стоење или клечење во училницата се дел од забранетите практики, како и навредите.

Сега учениците се охрабруваат да се извинат во писмена форма или да извршат помали задачи во училницата за помали грешки, како на пример, ако заборават да напишат домашна работа.

За посериозни прекршоци како што е задевањето, ученикот може привремено да се исклучи од наставата и да биде испратен на разговор со психолог.

Телесните казни се забранети во Кина уште во 1986 година, но забраната не се почитувала и родителите честопати замижувале пред таквите постапки.

Министерството не соопшти како ќе ги казнува наставниците кои не ги почитуваат новите упатства.

Кинеските медиуми редовно известуваат за деца кои починале од тепање во училиште или се убиваат заради јавно понижување во училницата.

10-годишно девојче почина во провинцијата Сечуан, на југозападот од земјата, откако наставник по математика ја повлекол за уво и ја удрил по главата поради грешка при собирање, објави државната агенција Ксинхуа во септември.

Новиот закон за семејно воспитување, кој исто така забранува физичко казнување, треба да биде изгласан на годишната пленарна седница на Националниот народен конгрес (кинескиот парламент) што започнува во петок.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе