Швајцарија на врвот на листата

Кина влезе во 20-те најиновативни економии, САД паднаа на шестото место

Кина за првпат влезе меѓу 20-те најиновативни економии, додека САД излегоа од певите пет на листата, се наведува во извештајот на Глобалниот индек на иновации 2018.

На првото место е Швајцарија, а следат Холандија, Шведска, Британија и Сингапур.

САД од минатогодишното четврто место паднаа на шестото, додека Кина напредуваше од 22 на 17 позиција.

Директорот на Светската организација за интелектуална сопственост (ВИПО) Френсус Гари вчера кажа дека позицијата на Кина претставува напредок за нејзината економија, која брзо се трансформира и им дава приоритет на истражувањата и генијалноста. ВИПО е еден од спонзорите на извештајот.

Индексот на иновации еднаш годишно го издаваат ВИПО, универзитетот Корнел и бизнис школата ИНСЕАД.

Не е во прашање само Русија VS Западот. Има нов играч на масата.

повеќе

Ако на референдумот на 30 септември македонските гласачи изгласаат да се смени името на нивната држава во Северна Македонија, НАТО треба да ја покани нивната влада во Алијансата.

повеќе

Паметам како вчера да беше: пред самиот распад на Југославија, по локалните пазарчиња на таа земја нагло се расшетаа сомнителни типови што шиткаа лажњаци на статусниот симбол на мојата генерација - славните фармерки „петсто кец”. 

повеќе