Кина испрати сериозно предупредување до Г7

Кина остро ги предупреди лидерите на Г7 во неделата дека деновите кога „мали" групи земји одлучувале за судбината на светот одамна поминале, возвраќајќи им го ударот на најбогатите светски демократии кои бараат унифициран став кон Пекинг.

Фото: ЕПА

„Деновите кога глобалните одлуки беа диктирани од мала група на земји одамна поминаа“, рече портпаролот на кинеската амбасада во Лондон.

„Секогаш веруваме дека државите, големи или мали, силни или слаби, сиромашни или богати, се еднакви и дека светските прашања треба да се решаваат во консултација со сите држави“.

Појавувањето на Кина како водечка глобална сила се смета за еден од најважните геополитички настани во поново време, со падот на Советскиот Сојуз во 1991 година, со што заврши Студената војна.

Г7, чии лидери се состануваат во југозападна Англија, бара кохерентен одговор на сè поголемата наметливост на претседателот Си Џинпинг по спектакуларниот економски и воен подем на Кина во последните 40 години.

Лидерите на групата - САД, Канада, Велика Британија, Германија, Италија, Франција и Јапонија - сакаат да го искористат својот собир во англиското крајбрежно одморалиште Карбис Беј за да му покажат на светот дека најбогатите демократии можат да понудат алтернатива на растечкото влијание на Кина.

Канадскиот премиер Џастин Трудо ја предводеше дебатата на Г7 за Кина во саботата и ги повика лидерите да усвојат унифициран пристап кон предизвиците кои ги поставува Народна Република Кина, рече изворот.

Г7 планира да им понуди на земјите во развој инфраструктурна шема што може да ѝ парира на иницијативата на Си „Појас и пат“, вредна повеќе милијарди долари.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе