„Ќе се преземат сите мерки за да се заштити суверенитетот“

Кина апелираше до САД да не води трговски преговори со Тајван

Министерството за надворешни работи на Кина апелираше до Соединетите Американски Држави да не водат трговски преговори со Тајван, јавува Ројтерс.

EPA-EFE

„Кина решително се противи на трговските преговори меѓу САД и Тајван и истакнува дека ќе ги преземе сите неопходни мерки за цврсто да ги заштити својот суверенитет, безбедноста и развојните интереси“, соопшти министерството за трговија на Кина.

Тајван и САД претходно објавија дека ќе почнат трговски преговори во рамки на новата иницијатива.

„Политиката „една Кина“ е предуслов за учество на Тајван во економска соработка со странство“, кажа портпаролката на министерството Шу Јуетинг на редовната конференција за новинарите.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе