Конечни резултати

Каталонската влада соопшти како гласале граѓаните

Каталонската регионална влада ги објави конечните резултати од референдумот за независност според кои 90,18 отсто граѓани од излезените на референдумот гласале за одвојување од Шпанија.

На референдумот гласале 2.286.217 лица од вкупно 5,3 милиони Каталонци со право на глас. За отцепување гласале 2.044.038 гласачи.

Податоци објавени на социјалната мрежа Твитер на профилот на каталонската влада покажуваат и дека 7,83 отсто од Каталонците или 177.544 гласале против независноста, пренесува Ројтерс.

Мадрид и понатаму не го признава референдумот кој го прогласи за неуставен.

Уставниот суд на Шпанија вчера донесе одлука за суспендирање на седницата на каталонскиот парламент на која се очекуваше локалните лидери еднострано да прогласат независност на Каталонија од Шпанија и предупреди дека првите луѓе на каталонскиот парламент ќе се соочат со кривична одговорност доколку ја игнорираат судската одлука.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе