Карпентер: Целта на Русија е да ги ослабне ЕУ и НАТО во регионот

Мајкл Карпентер, советникот за надворешна политика на поранешниот потпретседател на САД Џо Бајден, изјави дека главната цел на Русија е да го ослабне влијанието на ЕУ и НАТО во регионот.

„Русија има силно влијание во Република Српска и Србија, со кои има силни културни врски. Хуманитарниот центар во Ниш е јасен пример за обидите на Русија да го прошири своето влијание во регионот. Сепак верувам дека улогата на Русија на Балканот не е од воена природа, туку само да го нарушува влијанието на ЕУ и НАТО во регионот“, вели Карпентер за порталот Европски Западен Балкан.

Карпентер, кој во Будва учествуваше на форумот 2БС, проценува дека Русија, за остварувањето на своите цели, често се користи со дезинформации.

За односот на САД кон регионот

Тој рече дека не може со сигурност да каже што ќе се случи со американската политика кон Балканот, по промената администрацијата во Вашингтон.

„Мојот впечаток, барем врз основа на претседателската кампања, е дека нема да оди во прилог на регионот. Сите знаеме дека во кампањата најмногу се зборуваше за повлекување на САД од меѓународната сцена и насочување кон решавање на проблемите во самите САД. Во моментов, како и во изминатите неколку месеци не видовме дека официјален Вашингтон обрна внимание на овој регион“, вели Карпентер.

Од друга страна, додава тој, постојат луѓе кои и понатаму ја разбираат важноста на овој регион и кои сакаат тука САД и понатаму да игра значајна улога „како сенаторот Џон Мекејн и заменик помошникот на државниот секретар за европски и евроазиски прашања на американскиот Стејт департмент Хојт Џи, кои неодамна беа во посета на регионот“, вели Карпентер.

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе