На универзитетот Стенфорд

Карантинот е „бескорисен“ против ширењето на ковид, дури може да го зголеми ризикот за ранливите, вели нова студија

Студија на Универзитетот Стенфорд тврди дека задолжителните мерки за домашна изолација и затворањето на фирмите „немаат јасен, значаен корисен ефект“ врз растот на случаите на ковид-19, па дури може да доведат до почести инфекции во домовите за стари лица.

Фото: ЕПА

Истражувачите од Универзитетот Стенфорд во Калифорнија имале цел да проценат колку строгиот карантин влијае на растот на бројот на заразените во споредба со помалку рестриктивните мерки.

Тие користеле податоци од Англија, Франција, Германија, Иран, Италија, Холандија, Шпанија, Јужна Кореја, Шведска и САД, собрани во текот на почетните фази на пандемијата во пролетта 2020 година. Ги споредувале податоците од Шведска и Јужна Кореја, двете земји што во тоа време не воведоа строг карантин, со податоците од другите осум земји.

Откриле дека воведувањето какви било рестриктивни нефармацевтски мерки (НПИ), како што се намалено работно време, работа од дома и социјално растојание, помогнало да се спречи зголемувањето на инфекциите во девет од 10 проучувани земји, освен во Шпанија, каде што ефектот бил „безначаен“.

Меѓутоа, кога го споредиле ширењето на епидемијата на места што спровеле помалку рестриктивни мерки со оние што се определиле за целосно затворање, тие не утврдиле „никаков јасен, значаен корисен ефект“ на затворањето врз бројот на случаите во која било земја.

Истражувањето сугерира дека емпириските податоци од подоцнежниот бран на инфекции покажуваат дека рестриктивните мерки не успеваат да ги заштитат ранливите популации. „Пропорцијата на смртни случаи од ковид-19 што се случија во домовите за стари лица честопати беше поголема“ под строг карантин „отколку под помалку рестриктивни мерки“. Исто така, се вели дека има докази што сугерираат дека „понекогаш под порестриктивни мерки, инфекциите може да бидат почести во условите во кои престојуваат ранливите популации споредено со општата популација“.

Истражувањето признава дека блокадите во почетокот на 2020 година биле оправдани затоа што болеста забрзано се ширеше и ги преплави здравствените системи, а научниците и лекарите немаа податоци за смртноста на вирусот. Сепак, тоа укажува на потенцијалните штетни ефекти на строгите рестриктивни мерки врз здравјето, како што се глад, здравствените услуги да станат недостапни за другите болести, домашно малтретирање и проблеми со менталното здравје, а нивните ефекти врз економијата значат дека користа од строгите мерки може да биде преценета и дека треба внимателно да се проучи.

Истражувачите завршуваат со тоа дека иако не можат да исклучат некаква „мала корист“, тие не успеале да пронајдат „значајна корист“ од порестриктивните мерки врз ширењето на инфекцијата. Тие наведуваат дека „слични намалувања“ може да се постигнат со „помалку рестриктивни интервенции“.

Сè поголем број земји неодамна воведоа карантини од различен степен, поради зголемениот број инфекции.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе