Канаѓаните забранија извоз на лекови за корона во САД: „Сакаме да го заштитиме нашето здравство“

Канадската влада објави дека забранува извоз на неколку лекови во САД, особено оние што се користат за лекување на коронавирус, бидејќи може да дојде до нивен недостиг во Канад.

Забраната доаѓа во време кога во САД стапува на сила мерка за која се залагал Доналд Трамп, со која се дозволува увоз на лекови од странство со цел намалување на нивната цена.

Мерката ќе им овозможи на американските фармацевтски компании и трговци да увезуваат на големо некои лекови на рецепт наменети за канадскиот пазар.

„Нашиот здравствен систем е симбол на нашиот национален идентитет и сакаме да го заштитиме“, рече Пети Хајду, министерка за здравство во Канада.

Канада е мал пазар со само два проценти од глобалната продажба на лекови, а САД скоро половина - 44 проценти. Но, Канада 68 проценти од своите лекови ги набавува во странство.

Од 2017 година, скоро половина од лековите (44 проценти) што се продаваат во Канада „барем еднаш“ биле во недостиг, вели Хелт Канада.

Во пандемијата, побарувачката за некои лекови е зголемена, што дополнително го отежнува редовното снабдување во Канада.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе