„ГИ ПРЕКРШИЛ ПРАВИЛАТА НА ОДНЕСУВАЊЕ“

Канада: Носел качкет со слоганот од кампањата на Трамп па е казнет со месец дена без плата

Канадскиот судија Бернд Забел беше суспендиран на еден месец, без плата, бидејќи носел качкет со слоганот од кампањата на претседателот на САД Доналд Трамп „Да ја направиме Америка повторно голема" денот по победата на Трамп.

Забел, според мислењето на комисијата, „ги прекршил правилата на однесување на судот“, пренесе Би-би-си.

Комисијата се сретнала минатиот месец да дискутира за можните санкции против судијата, а се разгледувала и опцијата за траен отказ.

Наспроти неговото однесување, комисијата дошла до заклучок дека Забел е недвосмислено објективен судија.

Тој призна дека неговата постапка е резултат на лоша проценка.

По рекордните 81 жалби, се извини за она што го нарече „неуспешен обид да се одбележи моментот во историјата со хумор, по неочекуваните резултати на претседателските избори во САД.“

Тоа е нашата политичка наивност- да се верува дека правото е семоќно орудие во разрешавањето на сите проблеми. А каде е моралната, политичката, социјалната, психолошката страна на проблемите? 

повеќе

Премолчувањето на јавнот интерес во законските решенијазначи изостувањето на клучниот критериум за оправданоста на концесиите на добрата од општ интерес.

повеќе

Фатени на дело во многу  кражби, сите праведни граѓани на оваа земја беа убедени дека на арамиите ќе им се суди по примерот на Жан - по кратка  постапка.

повеќе