Кај маж во Кина откриен птичји грип

Инфекција со вирусот на птичјиот грип е откриена кај 41-годишен пациент во регионот Јиангсу во источна Кина.

Фото: ЕПА

Според Националниот здравствен комитет на Кина (НХЦ), вирусот Х10Н3 е откриен кај 41-годишен пациент во источниот регион Jиангсу.

Пациентот, чие име не е објавено, се пријавил во локалната болница на 28 април, откако пет дена пред тоа добил симптоми како што се треска и малаксаност.

Во соопштението се наведува дека по обемни пребарувања е откриен вирусот Х10Н3.

Како што беше најавено, станува збор за вирус со помал интензитет на пренесување и меѓу птиците, а можноста за масовно ширење кај луѓето е мала.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Западот може да му послужи на остатокот од светот како изложба на ужасни и очигледно неуспешни идеи, меѓу кои се и комунизмот, фашизмот, нацизмот, феминизмот, анархизмот и, во последно време, либерализмот.

повеќе

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе