НАСПРОТИ ТЕНЗИИТЕ

Јужна Кореја ќе испраќа хуманитарна помош на Северна Кореја?

Владата во Сеул ја разгледува можноста за испраќање хуманитарна помош во Северна Кореја во вредност од осум милиони долари преку меѓународните организации, објави Танјуг.

Владата во Сеул планира да одржи состанок за меѓу корејската соработка, за да одлучи дали да понуди хуманитарна помош за оние што се загрозени во Северна Кореја, соопшти јужнокорејското министерство за обединување, пренесе агенцијата Јонпхап.

Сеул ја суспендираше помошта на Пјонгјанг преку агенцијата на ОН по нуклеарните и ракетни тестови на Северна Кореја во 2016 година.

Министерството во Сеул сега предложи да се издвојат 4,5 милиони долари за деца и трудници во Северна Кореја преку Светската програма на ОН за храна, а остатокот од 3,5 милиони да се донираат преку Уницеф.

„Основниот став на владата е дека треба да продолжи со хуманитарната помош на загрозените групи во Северна Кореја, без оглед на политичката ситуација“, изјави еден официјален претставник.

Тоа е нашата политичка наивност- да се верува дека правото е семоќно орудие во разрешавањето на сите проблеми. А каде е моралната, политичката, социјалната, психолошката страна на проблемите? 

повеќе

Премолчувањето на јавнот интерес во законските решенијазначи изостувањето на клучниот критериум за оправданоста на концесиите на добрата од општ интерес.

повеќе

Фатени на дело во многу  кражби, сите праведни граѓани на оваа земја беа убедени дека на арамиите ќе им се суди по примерот на Жан - по кратка  постапка.

повеќе