Јапонија ќе плати 13,6 милијарди долари за американската војска да остане на нејзино тло

Јапонија и Соединетите Американски Држави постигнаа договор Токио да плати 13,64 милијарди долари во текот на 5 години за американските трупи кои се стационирани на јапонска територија, објави јапонската јавна телевизиска мрежа НХК.

EPA-EFE

НХК објави дека договорот ќе почне да тече од април следната година и ќе трае пет години.

Просечно годишно Јапонија на САД ќе им плаќа 211 милијарди јени, што е за 10 милијарди повеќе отколку во сегашната фискална година која завршува во март.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе