Јапонија ѝ испраќа на Украина заштитна опрема против хемиско оружје

Јапонија ќе ѝ испрати на Украина маски и облека за заштита од хемиско оружје, изјави денеска министерот за одбрана Нобуо Киши.

Фото: ЕПА

Јапонија дополнително ќе испрати извидувачки дронови, а пратките ќе дојдат по барање од Киев, во време на сè поголема загриженост дека Русија ќе искористи хемиско оружје во Украина.

„Продолжуваме да даваме колку што е можно поголема помош за украинската влада“, рече Киши.

Јапонија неодамна ѝ испрати на Украина панцири, шлемови и зимска облека.

Како дел од санкциите наметнати на Москва во Јапонија во вторникот стапи на сила забрана за увоз на 38 производи од Русија, вклучително и вотка и производи од дрво.

Забраната се однесува само на еден процент од увозот од Русија, објави јапонската новинска агенција Кјодо. Токио во моментов соработува со Западот на воведување построги санкции.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе