Италијанската влада одобри 10 милијарди евра помош за фирмите

Италијанската влада одобри пакет помош од 10 милијарди евра за компаниите погодени од вториот бран на пандемијата на коронавирусот.

Фото: ЕПА

Според мерките донесени во петокот вечерта, Рим веднаш неповратно понуди 1,95 милијарди евра за компаниите и помош во храна за сиромашните.

Владата подготвува дополнителни осум милијарди евра за постојните програми за помош.

Италија, поради блокирањето на земјата со цел да се потисне епидемијата, годинава очекува економски пад од најмалку девет проценти. Министерството за финансии додава дека новите мерки оваа година не би требало да го турнат буџетскиот дефицит над сегашните 10,8 проценти од бруто-домашниот производ (БДП).

Владата планира да потроши дополнителни 15 до 20 милијарди евра за да ѝ помогне на економијата во почетокот на следната година, пренесува Хина.

Според Министерството за здравство, Италија во петокот регистрира 37.242 нови случаи на зараза и 699 смртни случаи од ковид-19.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе