Италијанската влада одобри 10 милијарди евра помош за фирмите

Италијанската влада одобри пакет помош од 10 милијарди евра за компаниите погодени од вториот бран на пандемијата на коронавирусот.

Фото: ЕПА

Според мерките донесени во петокот вечерта, Рим веднаш неповратно понуди 1,95 милијарди евра за компаниите и помош во храна за сиромашните.

Владата подготвува дополнителни осум милијарди евра за постојните програми за помош.

Италија, поради блокирањето на земјата со цел да се потисне епидемијата, годинава очекува економски пад од најмалку девет проценти. Министерството за финансии додава дека новите мерки оваа година не би требало да го турнат буџетскиот дефицит над сегашните 10,8 проценти од бруто-домашниот производ (БДП).

Владата планира да потроши дополнителни 15 до 20 милијарди евра за да ѝ помогне на економијата во почетокот на следната година, пренесува Хина.

Според Министерството за здравство, Италија во петокот регистрира 37.242 нови случаи на зараза и 699 смртни случаи од ковид-19.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе