Италија само еднаш ќе ги вакцинира луѓето кои ја прележале короната

Италија ќе им даде само една доза вакцина на оние кои веќе биле заразени со ковид-19, соопшти министерството за здравство.

Фото: ЕПА

„Една доза вакцина може да се смета за лица кои претходно имале инфекција со САРС-КоВ-2, симптоматска или асимптоматска“, наведе министерството.

Оваа препорака се однесува на лица на кои им е дијагностициран ковид-19 пред три до шест месеци.

Франција и Шпанија објавија слична политика минатиот месец и се чини дека овој потег има за цел заштеда на вакцини и зајакнување на залихите, додека државите од ЕУ се борат да ги спроведат своите кампањи за вакцинација поради намалени залихи наметнати од производителите на лекови.

Италија, со околу 60 милиони жители, дала 4.76 милиони дози вакцина до вторникот наутро, а околу 1.5 милиони луѓе ги примиле препорачаните две дози.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе