Италија произведе нова монета од две евра: „Благодарност до здравствените работници“

Италијанска ковачница направи нова монета од две евра, посветена на здравствените работници што се борат против пандемијата на коронавирусот.

Дизајнерката на паричката, Клаудија Момони, вели дека ѝ било важно да им се заблагодари, имајќи предвид колку тие во континуитет работат за здравјето на граѓаните.

„Министерството одлучи да издаде специјална паричка за да им се заблагодари на сите здравствени работници што толку напорно работеа и работат за нашето здравје и за нас. Затоа оваа паричка ми е толку драга“, изјави Момони за Ројтерс.

На монетата од две евра се наоѓаат двајца работници што носат маски со натпис „Благодарам“ над нив.

Три милиони такви монети ќе бидат дистрибуирани во мај или јуни, а неколку илјади оригинални копии може да се купат како колекционерски предмети.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе