Италија ги казни Амазон и Епл со 230 милиони долари

Италија ги казни американските технолошки гиганти Амазон и Епл со приближно 230 милиони долари, обвинувајќи ги за договарање на штета на конкуренцијата при продажбата на производите на Епл на италијанската платформа на Амазон.

Фото: ЕПА

Двете компании беа критикувани за договорот што го направиле во 2018 година, кој наводно им овозможил само на избрани дилери да продаваат производи на Епл и електронски додатоци Битс на италијанската платформа на Амазон, објави Ројтерс.

Италијанскиот антимонополски регулатор пресуди дека двете компании ги прекршиле законите на ЕУ со поткопување на конкурентноста на пазарот на цени.

На Епл и Амазон им е наредено да го раскинат својот договор и ограничувањата што ги носи тој, и да им овозможат на сите продавачи на производите на Епл и Битс недискриминаторски пристап и продажба на платформата.

Регулаторот го казни Амазон со 77,4 милиони долари и Епл со 151,5 милиони долари.

Двата американски технолошки гиганти најавија дека ќе се жалат на одлуката.

Во соопштението цитирано од Ројтерс, Амазон ја нарече казната „несразмерна и неоправдана“, отфрлајќи го тврдењето дека има корист од исклучувањето продавачи од нивната платформа. Тој додаде дека бизнис-моделот на компанијата е „заснован на успехот на продавачите“.

Во посебна изјава, Епл, исто така, ги отфрли обвинувањата, нагласувајќи дека компанијата внимателно ги избира партнерите за продажба „за да се осигура дека се продаваат само оригинални производи на Епл“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе