Крај на драмата

Иранскиот танкер исплови од Гибралтар кон Грција (ВИДЕО)

Иранскиот танкер, кој пренесува лесна сурова нафта во вредност од 130 милиони долари, го крена сидрото и почна да се оддалечува од Гибралтар кон Грција.

Врз основа на ГПС-податоците на сајтот Маринтрафик, службата за следење на бродовите, танкерот Едријен Дарја 1, кој порано се викаше Грејс 1, почнал да се движи нешто по полноќ.

На иранскиот танкер му беше дозволено да исплови од Гибралтар откако британските власти на таа територија на 18 август го одбија барањето на САД да не го ослободуваат танкерот што Гибралтар го заплени пред месец и половина поради наводно кршење на санкциите на ЕУ против Сирија.

Владата на британската територија во соопштение објасни дека на танкерот Грејс 1 ќе му биде дозволено испловување бидејќи американските санкции против Иран не важат за Обединетото Кралство и Европската Унија.

Вашингтон во петокот издаде нова наредба бродот да биде запленет, еден ден откако Гибралтар првично му одобри на иранскиот танкер да исплови, откако доби официјално писмено уверение од иранската влада дека товарот нема да биде оставен во Сирија.

Иранскиот танкер, кој превезува 2,1 милиони барели иранска сурова нафта, во Гибралтар чекаше нов екипаж за да може да тргне кон новата дестинација.

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе