Крај на драмата

Иранскиот танкер исплови од Гибралтар кон Грција (ВИДЕО)

Иранскиот танкер, кој пренесува лесна сурова нафта во вредност од 130 милиони долари, го крена сидрото и почна да се оддалечува од Гибралтар кон Грција.

Врз основа на ГПС-податоците на сајтот Маринтрафик, службата за следење на бродовите, танкерот Едријен Дарја 1, кој порано се викаше Грејс 1, почнал да се движи нешто по полноќ.

На иранскиот танкер му беше дозволено да исплови од Гибралтар откако британските власти на таа територија на 18 август го одбија барањето на САД да не го ослободуваат танкерот што Гибралтар го заплени пред месец и половина поради наводно кршење на санкциите на ЕУ против Сирија.

Владата на британската територија во соопштение објасни дека на танкерот Грејс 1 ќе му биде дозволено испловување бидејќи американските санкции против Иран не важат за Обединетото Кралство и Европската Унија.

Вашингтон во петокот издаде нова наредба бродот да биде запленет, еден ден откако Гибралтар првично му одобри на иранскиот танкер да исплови, откако доби официјално писмено уверение од иранската влада дека товарот нема да биде оставен во Сирија.

Иранскиот танкер, кој превезува 2,1 милиони барели иранска сурова нафта, во Гибралтар чекаше нов екипаж за да може да тргне кон новата дестинација.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе