Иран предупредува: „И ние би можеле да почнеме да се однесуваме непредвидливо како САД“

Иранскиот министер за надворешни работи Мохамад Џавад Зариф предупреди дека Техеран би можел да постапи „непредвидливо“ одговарајќи на „непредвидливите“ политики на американскиот претседател Доналд Трамп.

„Заемната непредвидливост ќе доведе до хаос. Претседателот Трамп не може да биде непредвидлив и да очекува од другите да бидат предвидливи. Непредвидливоста ќе доведе до заемна непредвидливост, а непредвидливоста е хаотична“, кажа Зариф во говор на Стокхолмскиот институт за мировни истражувања (СИПРИ).

„Арапите во Заливот не можат да постигнат стабилност во регионот трошејќи милијарди долари за купување западно оружје. Никакво странско воено присуство во Заливот не може да ја спречи несигурноста“, кажа иранскиот министер.

Тој истакна дека арапските земји во Заливот не би требало да се обидуваат да „купуваат безбедност однадвор“ и го осуди испраќањето воени морнарици во Персискиот Залив.

„Ако сакате да разговарате за безбедност, не испраќајте флотили во Персискиот Залив. Тоа е мала водена површина. Со испраќање воени бродови не ја штитите слободата на пловењето, туку ја ограничувате“.

Британија, Австралија и Бахреин досега се приклучија на американската безбедносна мисија за пружање заштита на трговските бродови на Блискиот Исток.

„Не можете да имате остров на безбедност благодарение на својата флота во Персискиот Залив сѐ додека САД водат економска војна против Иран“, заклучи шефот на иранската дипломатија.

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе