Го прекрши нуклеарниот договор

Иран почнува да збогатува ураниум

Иран почна да инјектира ураниумски гас во напредни центрифуги, соопшти иранскиот портпарол за нуклеарна активност, потег со кој се прекршува нуклеарниот договор на земјата од 2015 година со светските сили.

„Сега не ни требаат, но развивањето нови типови центрифуги е на нашата агенда“, рече Бехруз Камалванди додека ги најавуваше деталите за чекорите што Техеран ги презема.

Камалванди, портпаролот на иранската Организација за атомска енергија, ова го соопшти денеска, два дена откако Техеран сигнализираше дека ќе преземе дополнителни чекори што ќе го оддалечат од договорот, од кој САД се повлекоа минатата година, но другите големи потписнички се обидоа да го спасат.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе