Ново опасно жариште

Индија трупа војска на границата со Кина, станува сѐ понапнато

Индија го засили своето воено присуство вдолж границата со Кина, на североистокот, додека граничниот спор на страгиски важната Хималајска висорамнина ги засилува тензиите меѓу двете земји, пренесуваат агенциите.

„Зголемен е бројот на војници вдолж границата со Кина, во секторите (на индиските држави) Сикима и Аруначала“, соопшти функционер на индиската влада, а пренесува ганецијата ПТИ.

Зголемен е и степенот на готовност на војската, изјавил функционерот чие име не е наведено.

Тој истакнал и дека Индија не го зголемила бројот на војници на тромеѓето со Кина и со Бутан, каде околу 350 индиски и кинески војници речиси седум дена ги држат позициите во тензична атмосфера.

Граничниот спор меѓу двете земји изби во јуни кога Индија на стратегиската област, на која сметаат дека имаат право и Кина и Бутан, испрати војска за да ги спречи кинеските војници да изградат пат.

Тензиите пораснаа кога Индија, сојузничка на Бутан, распореди свои оружени сили, на што Кина возврати со зголемување на бројот на војниви во регионот кој го смета за свој и бара повлекување на индиската војска.

Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за наша несреќа едногласни во мислите и менталната матрица)!

повеќе

Дипломатијата е уметност невозможното да го направите возможно (Ш.-М. Талеиран).

повеќе

Односите меѓу Грција и Македонија се на клучна точка, вели Катимерини и со ѕвездички дообјаснува дека употребата на терминот „Македонија“ е на авторот и дека не го одразува ставот на весникот. Сепак се чини ова е првпат грчкиот весник да нè напише со уставното име.

повеќе