Илон Маск: Ќе ги продадам акциите на Тесла ако тоа може да го реши проблемот со гладот

Американскиот иноватор Илон Маск, основач на компанијата Тесла, одговори на критиките на директорот на Светската програма за храна Дејвид Бизли дека мал дел од неговото богатство би можел да го реши проблемот со гладот во светот.

Фото: ЕПА

„Ако Светската програма за храна може точно да ми објасни како шест милијарди долари ќе го решат проблемот со гладот во светот, веднаш ќе ги продадам своите акции во Тесла”, напиша Маск на Твитер.

Бизли, директорот на агенцијата на ОН, претходно кажа дека два отсто од богатството на Маск би можеле да го решат проблемот со гладот во светот.

„Шест милијарди долари би можеле да спречат 42 милиони луѓе да умрат од глад”, наведе Бизли.

Според процената на Блумберг, богатството на Маск изнесува повеќе од 310 милијарди долари.

Покрај Маск, најбогатиот човек во светот, во искоренувањето на гладот Бизли го повика да помогне и вториот на тој список, основачот на Амазон Џеф Безос.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе