Џин драјв технологија

Илјадници „хакнати“ комарци ќе бидат ослободени во едно африканско село (ВИДЕО)

Илјадници генетски модифицирани комарци ќе бидат ослободени во едно село во Буркина Фасо, во рамки на проектот за истребување на инсектите кои пренесуваат маларија.

Ова е за прв пат во една африканска земја во природа да се ослободат генетски модифицирани (ГМ) комарци, објави Би-би-си.

Научниците веруваат дека оваа напредна технологија ќе постигне исклучително добри резултати и ќе спаси многу животи.

„Стигнавме до најважниот дел од овој проект, а тоа е дека за прв пат во една африканска земја ќе ослободиме во животната средина ГМО комарци“, изјави Алекос Симони, од Универзитетот Империјал колеџ Лондон. „Користиме технологија позната како Џин драјв. Со нејзина помош ќе можеме во рамки на целата популација на комарци да ја прошириме генетската модификација, што драматично ќе го намали ширењето на маларија“.

Првата генерација на генетски модифицирани комарци нема да го спречи ширењето на болеста, но ќе го подготви теренот за втората генерација, која ќе биде дизајнирана да пренесува неплодност кај комарците. Во претходната фаза на овој проект, научниците во животната средина ослободија обоени комарци за да можат да ги следат и проучуваат нивните навики и движења.

Некои изразија загриженост за влијанието на генетски модифицираните инсекти врз животната средина. Но, експертите уверуваат дека нема причина за страв. „Ќе ги ослободиме ГМО комарците дури кога ќе бидеме убедени дека технологијата е безбедна и ефикасна“, рече Алекос Симони.

Како последица на маларија во светот во 2016 година починаа повеќе од 445.000 лица.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе