И вакцинираните лица можат да го шират делта-сојот, предупреди американската здравствена агенција

Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) утврди дека во областите со високо ниво на коронавирусна инфекција, и вакцинираните и невакцинираните граѓани мора да носат маска.

Фото: ЕПА

„Во ретки прилики, и некои вакцинирани лица со делта-сојот може да бидат заразни и да им го пренесат вирусот на други“, рече директорката на ЦДЦ, Рашел Валенски.

Здравствената агенција, исто така, препорача училиштата да воведат универзално носење маски, иако според претходните упатства, вакцинираните ученици и вработени не треба да ги носат, пишува Еј-би-си њуз.

„ЦДЦ препорачува локалните власти да го охрабрат универзалното носење маски во затворен простор за сите наставници, вработени, ученици и посетители на училиштата, без оглед на статусот на вакцинација“, рече ЦДЦ во новите упатства.

Директорката на ЦДЦ, Рејчел Валенски рече дека податоците покажуваат дека делта-варијантата „се однесува уникатно“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе