И Русија и Украина користеле касетна муниција, вели Хјуман рајтс воч

И Русија и Украина ја користеле забранетата касетна муниција, според извештајот на Хјуман рајтс воч.

Фото: ЕПА

Руските сили повеќе пати користеле касетна муниција во нападите во кои загинаа цивили и беа оштетени куќи, болници и училишта, се вели во извештајот.

Се чини дека и украинските сили користеле касетна муниција барем еднаш, се наведува.

Хјуман рајтс воч соопшти дека документирала неколку напади на руските сили во населените области во градовите Чернихов, Харков, Николаев и Вухледар.

ХРВ апелира двете земји да престанат да ја користат оваа муниција.

„Тие треба да се обврзат да се приклучат на меѓународниот договор за забрана на касетната муниција“, се вели во вчерашниот извештај.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе