МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ НА УКРАИНА

Сега и полицајците во Киев наместо гумени куршуми ќе користат огнено оружје - во самоодбрана (ВИДЕО)

На безбедносните сили во центарот на Киев им е дозволено да употребуваат огнено оружје, како начин на самоодбрана, изјави Министерството за внатрешни работи на Украина. Оружјето може да се користи во близина на зградата на Конзерваториумот. 

„На 20 февруари, од прозорците на киевскиот Конзерваториум, непознати вооружени лица отворија оган кон спроведувачите на законот. Со цел да се спасат животот и здравјето на безбедносните сили, беше одлучено тие да се преселат да побезбедни места и во согласност со постојната законска регулатива, да употребуваат огнено оружје како начин на самоодбрана“, се вели во соопштението на Министерството, пренесува Раша тудеј.

Осум безбедносни трупи и 12 полицајци добиле огнено оружје.

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе