По Шведска

И Холандија забрани извоз на оружје во Турција поради офанзивата против Курдите

Холандија вчера привремено го суспендираше извозот на оружје во Турција поради воената офанзива на Анкара на северот на Сирија.

Вицепремиерот Хуго де Јонге кажа дека холандскиот воен извоз ќе биде забранет за времетраењето на турската офанзива.

Локалните медиуми јавуваат дека холандскиот извоз на оружје во Турција во 2018 година изнесувал 29 милијарди евра.

Претходно во средата Шведска најави дека ќе побара од ЕУ да воведе ембарго на продажбата на оружје на Турција.

Шведската влада не издаде дозвола за извоз на воена опрема во Турција во 2018 и 2019 година.

Според податоците на ОН, за три дена поради турската офанзива се раселени околу 100.000 луѓе во Сирија. ОН предупредува и дека поради борбите водовод во градот Ал Хашакех е надвор од употреба и дека околу 400.000 луѓе се без вода за пиење. Затоа од светската организација побараа договарање „хуманитарна пауза“.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе