Хрватски пожарникари објавија снимка од голем пожар во Далмација (ВИДЕО)

Пожарот во Сегет Горњи кај Трогир гори веќе трет ден, пожарникарите се борат да го стават под контрола но ветерот и непристапниот терен им ја отежнуваат работата.

EPA-EFE

Цела ноќ, како и претходната, пожарникарите го гаселе големиот пожар, кој вчера попладне, откако утрото бил ставен под контрола на пожарникарите, повторно се активирал. Иако пожарот бил речиси изгасен, се разгорел и за многу кратко време повторно се раширил.

Полицијата по истрагата утврдила дека причина за пожарот е искрење на кабел за струја, до што дошло поради градежни работи, а штетата настаната поради таквата грешка се изгорени 1.600 хектари растенија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе