„Неправда без преседан“

Холандските власти им ги отпишаа долговите на родителите погрешно обвинети за измама

Властите на Холандија соопштија дека им ги отпишале долговите на родителите, погрешно обвинети за измама во врска со исплатата на детскиот додаток, откако тој скандал предизвика оставка на владата.

EPA-EFE

Министерката за финансии Александра ван Хуфелен кажа дека таа одлука значи дека илјадите родители кои даночната управа неправедно ги обвинила за измама ќе ги добијат сите 30.000 евра, како што им било ветено.

„Верувам дека родителите заслужуваат целосно отпишување на долговите за да можат да го користат надоместот за нов почеток“, наведе Ван Хуфелен.

Владата на Марк Руте поднесе оставка во петокот по парламентарниот извештај „Неправда без преседан“ во кој се наведува дека даночната управа со своите политики, чија цел била спречување измами во врска со исплатите на детските додатоци на родителите, ги прекршила „основните принципи на владеењето на правото“.

Со тие политики илјадници родители биле оштетени во претходните години, а голем дел од нив паднале во големи долгови.

Ван Хуфелен кажа дека преговара со приватни организации како банки и компании за обезбедување сместување за и тие да им ги отпишат долговите на оштетените родители.

Иако владата на Руте поднесе оставка, таа ќе остане на власт во технички мандат до формирање на новото мнозинство по парламентарните избори на 17 март.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе