Харадинај: Укинувањето на царината би било трагичен чин

Вршителот на должноста косовски премиер Рамуш Харадинај изјави дека новата косовска влада не би требало да ја укинува царината од сто отсто на увозот на стока од Србија.

„Се надевам дека идната влада нема да ја укине царината, бидејќи тоа ќе го натера Косово да ја врати стоката од Србија, и тоа е условот на претседателот на Србија Александар Вучиќ, кој го блокира и му се заканува на Косово“, кажа Харадинај.

Тој истакна дека би било изненадување доколку новата влада ја укине царината.

„Сега ќе им биде полесно да одбијат укинување на царината, бидејќи меѓународната заедница не бара од мене да ја укинувам. Реципроцитетот е добар начин на разработка, но не би требало да резултира со ослободување од царината“, смета Харадинај.

Премиерот на Косово во заминување наведе дека царината на српската стока не треба да се укинува бидејќи Србија не се променила.

„И Курти и Османи не би требало да грешат. Ако тоа го направат, мислам дека е трагичен чин... Царината останува на маргините на идниот развој. Царината може да остане во реципроцитетот“, оцени Харадинај.

Утре се навршува точно една година откако владата на Косово воведе царина од сто отсто на увозот на стока од Србија и Босна и Херцеговина.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе