Харадинај: Територијата на Албанија и Косово никој не може да ја земе

Премиерот на Косово Рамуш Харадинај повторно се спротивстави на можноста за размена на територии како конечно решение со Србија.

Тој се спротивстави на идејата за која се залага косовскиот претседател Хашим Тачи.

Зборувајќи на манифестацијата по повод одбележување на 550-годишнината од раѓањето на Ѓерг Кастриот Скендербег, Харадинај кажа дека „Косово и Албанија се на своја територија, што не е случај со ниедна друга држава“.

„Косово не може да биде територија на друг народ, запамтете го ова... Косово и Албанија имаат своја ограничена територија, која никој не може да ја земе. Ако има Божје право, треба да им кажеме на сите, на нашите соседи и пријатели дека во нашата земја нема странска територија“, кажа Харадинај, а пренесува приштинскиот портал Телеграфи.

„Сакам да верувам дека ѝ припаѓам на генерацијата која ќе ја сопре праксата некој од Албанците тоа да му го препушти некому. Јас живеам со тоа уверување...“, кажа Харадинај.

Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.

повеќе

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе