Косовскиот премиер

Харадинај: Поделба на територијата за мене значи војна

Косовскиот премиер Рамуш Харадинај се спротивстави на идејата за размена на територии со Србија и даде силно предупредување. Тој изјави дека за него тоа значи војна.

„Поделбата за мене значи војна, јас та го кажувам без двоумење и ризично е да се зборува за поделба“, кажа Харадинај, зборувајќи за прашањето за размена на територии, односно за поделба на Косово која во јавноста ја изнесе Љутви Хазири.

Според него, секој што спомнува поделба ќе донесе трагедија на Балканот. „Не е добро да се спомнува поделба. Секој што спомнува поделба, од која било причина, ќе донесе трагедија на Балканот“, кажа Харадинај.

Премиерот на Косово, како што пренесува Коссев, кажа дека во овие услови не постои поделба, ниту размена на територии, бидејќи ситуацијата е загрозена. „Нема поделба, нема размена на територија, поместување на граници, тоа е опасност, тоа во овие услови не се прави“, кажа првиот човек на косовската влада.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе