Од дијалогот Белград-Приштина

Харадинај: Кина и Русија самите се повлекоа од процесот

Косовскиот премиер Рамуш Харадинај кажа дека „Кина и Русија самите се повлекоа од дијалогот меѓу Белград и Приштина“.

Тој тоа го кажа по повод изјавата на премиерката на Србија Ана Брнабиќ дека во процесот треба да учествуваат Кина и Русија.

Клан Косова објави дека Харадинај при посетата на косовски Ораховац кажал дека процесот на дијалогот меѓу Косово и Србија треба да донесе конкретни резултати.

Според Харадинај, овој процес треба да го поддржат оние што го почнале, како НАТО, ЕУ и Соединетите Американски Држави.

Косовскиот премиер наведе и дека се сложува дека дијалогот со Белград треба да го води косовскиот претседател Хашим Тачи.

„Меѓутоа, барам единство во овој процес и поддршка и од опозицијата“, порача Харадинај.

Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од друга страна, скржаво ги определува средствата за нивно остварување на практичен план.

повеќе

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе