Хаос на границата на Унгарија со Србија: емигранти ја пробиле оградата, унгарските граничари пукале (ФОТО)

Поголема група емигранти ја пробиле оградата кај српско-унгарскиот премин Хоргош-Реске 2, а унгарските граничари испукале предупредувачки истрели, јавуваат српските медиуми.

Унгарската полиција соопшти дека две групи емигранти утринава околу 5:30 часот се обиделе нелегално да влезат на територијата на Унгарија во близина на граничниот премин Хоргош-Реске 2.

Околу 60 емигранти ја пробиле оградата во време кога преминот бил затворен, а дежурните унгарски полицајци испукале неколку истрели во воздух, што ги спречило емигрантите нелегално да влезат во Унгарија.

Четири лица се уапсени, а граничниот премин останува затворен.

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе