Во пресрет на новиот круг разговори

Хамонд: Велика Британија ќе ѝ го плати на ЕУ она што ѝ го должи

Британскиот министер за финансии Филип Хамонд денеска изјави дека неговата земја ќе ги исплати долговите кон Европската Унија и призна дека во британската влада има поделби околу повлекувањето од Унијата.

Не е откриен износот на финансиските обврски на Лондон кон Брисел, но во медиумите се споменуваат 55 до 100 милијарди евра.

„Ние ги почитуваме своите обврски. Ако должиме пари и ако тој износ е правилно пресметан, се подразбира дека ние ќе го платиме. Ние не сме земја што не ги плаќа своите долгови“, изјави за Би-би-си Хамонд, кој на референдумот на 23 јуни 2016 година го поддржа останувањето на Велика Британија во ЕУ.

Во Брисел утре да треба да почнат вториот круг преговори меѓу ЕУ и Велика Британија за брегзитот, а првиот беше на 19 јуни.

Велика Британија треба да ја напушти ЕУ откако ќе завршат процедурите, најверојатно кон крајот на март 2019 година, две години откако премиерката Тереза Меј на 29 март годинава официјално го почна процесот.

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе