Гувернерот на Оклахома го потпиша најстрогиот закон за абортус во САД

Гувернерот на Оклахома Кевин Стит го потпиша најстрогиот закон со кој се забрануваат абортуси уште од зачнување и кој им овозможува на граѓаните да ги тужат оние кои им помагаат на жените да ја прекинат својата бременост.

Илустрација: ЕПА

„Им ветив на луѓето од Оклахома дека како гувернер ќе го потпишам секој дел од законот што се залага за живот што ќе ми дојде на маса, па горд сум што денес можам да го одржам тоа ветување“, рече Стит, како што пренесуваат медиумите од Оклахома.

Законот, кој беше поддржан од републиканците со потписот на Стит, стапува на сила веднаш, а исклучоци се дозволени само кога станува збор за медицински причини, силување и инцест. Законот не забранува употреба на контрацепција или итна контрацепција.

Центарот за репродуктивни права, глобална група со седиште во Њујорк, рече дека ќе ја оспори забраната пред државниот суд. Оклахома е меѓу републиканските држави во земјата кои брзаат да усвојат закони против абортусот оваа година, очекувајќи дека Врховниот суд на САД наскоро ќе ја поништи пресудата Роу против Вејд, случај од 1973 година со кој се воспостави уставното право на абортус.

Нацртот објавен на 2 мај покажа дека конзервативното мнозинство во судот има намера да ги преиспита федералните права за абортус и да го врати прашањето за легализација на одделни држави. Четири клиники за абортус во Оклахома веќе престанаа да прават абортуси во очекување на забрана.

Оклахома во мај веќе донесе закон со кој се забрануваат абортуси по шестата недела од бременоста. Како и последната мерка, таа се потпира на извршување на граѓански тужби. Одредбата за извршување во двата закони настаната е по моделот на тексашкиот закон кој стапи на сила во септември и ги спречи клиниките да ги вршат речиси сите абортуси во државата.

Оклахома набрзо стана дестинација за жени од Тексас кои сакаат да абортираат по шестата недела од бременоста. Ограничувањата во Оклахома сега се проширија во делови од земјата каде што легалниот пристап до абортус е низок или непостоечки, принудувајќи ги пациентите да патуваат во држави како Канзас, Ново Мексико и Колорадо за да ја прекинат бременоста.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Римскиот политичар и филозоф, Марк Тулиј Цицерон, во I век пред н.е. укажал дека „кога немате основа за аргумент, злоставувајте го тој што ве обвинува“.

повеќе

Со појавата не енергетската криза многу земји отстапија од зацртаните планови за намалување на емисиите на стакленички гасови.

повеќе

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе