Гринпис активисти запалија огномет во француската нуклеарна централа

Осум екологисти провалија во француската нуклеарна централа и поставија огномет за да повикаат на подобра заштита на нуклеарниот отпад и да протестираат против зависноста на Франција од атомската енергија.

Претставниците од електраната тврдат дека упадот од страна на Гринпис не влијаел на безбедноста во фабриката во Катеном во источна Франција. Компанијата соопшти дека активистите биле уапсени осум минути по влегувањето во локалитетот и се заканиле со преземање законски мерки.

Портпаролот на Гринпис, Јаник Руселе, рече дека акцијата ги открива безбедносните ризици, бидејќи активистите достигнале до околу 100 метри до отворени базени со нуклеарен отпад. Гринпис лобира Франција да создаде специјални бункери над своите базени за отпад.

Владата на претседателот Емануел Макрон вети дека ќе ја прошири обновливата енергија и ќе ја намали зависноста од застарените нуклеарни централи, моментнално изворот на најголемиот дел од електричната енергија во Франција.

И ако граѓаните или Владата очекуваа дека Јункер на Заев ќе му даде покана со датум за влез на Македонија во ЕУ, тогаш живееме во илузии.

повеќе

Опкружени со балкански хипернационалности, Македонците мора да се борат со тезите дека се „измислен народ“. Всушност, сите идентитети, меѓу кои и грчкиот, се изградени наративи со темели во историјата и во митот. На Македонците им треба име што го потврдува нивниот вистински идентитет независен од Бугарите, Србите или Словените воопшто.

повеќе

Некои политички партии вртат големи суми пари од нивното јавно и приватно финансирање.

повеќе