Најмладата што досега го добила ова престижно признание

Грета Тунберг е прогласена за личност на годината од списанието Тајм

Младата шведска активистка Грета Тунберг (16) е прогласена за личност на годината од страна на списанието Тајм за 2019 година.

Швеѓанката се истакна со својата борба за заштита на животната средина и повиците до светските лидери да се борат против климатските промени.

Затоа оваа година, реномираното списание Тајм ја прогласи за личност на годината.

„Грета Тунберг - моќта на младоста“ гласи на насловната страница на весникот.

Таа воедно е и најмладата личност што го доби ова престижно признание.

Тунберг имаше силен, емотивен настап на Самитот на ООН за климата, каде што луто ги осуди светските лидери затоа што не успеале да преземат остри мерки против климатските промени.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе